dinsdag 4 mei 2010

"Artsenmonument" onthuld.

Minister Ab Klink en twee oud-artsen onthulden maandagmiddag een bronzen herinneringsmonument voor artsen in oorlogstijd. De Groningse kunstenaar Anita Franken maakte het beeld, dat staat in de Domus Medica in Utrecht.

Het monument verbeeldt drie artsen die een vallende esculaap omhoog houden. Ze kijken naar de artseneed op de wand in de entreehal van de Domus Medica, het onderkomen van onder meer de KNMG.

‘Alle drie de figuren hebben hun eigen identiteit’, zegt Franken. ‘Welke identiteit dat is, kan de toeschouwer zelf invullen. Maar de drie figuren stralen allen kracht uit. En ze werken samen om het doel – de geneeskunde – hoog te houden. Door veel en goed te communiceren trokken ze een gezamenlijke lijn.’

Franken bereidde zich voor door artikelen uit Medisch Contact te lezen, onder andere het artikel De blijvende betekenis van het artsenverzet van dr. A. van der Zwan uit 1985. Hierin beschrijft hij de rol van het artsenverzet in de Tweede Wereldoorlog.

De kunstenaar raakte onder de indruk. ‘Artsen waren heel genuanceerd, terwijl ze onder enorme druk stonden. Aanvankelijk had ik een model gemaakt waarin één figuur de vallende esculaap hoog houdt. Dit leek te veel op de kruisgang. Drie figuren is mooier en krachtiger.’

Ingrid Lutke Schipholt